



http://beactiveromania.eu/ 2016/08/11/saptamana- europeana-sportului-editia- 2016/
http://ec.europa.eu/sport/week/
http://nowwebike.nowwemove.com/resources/
http://european-fitness-day.nowwemove.com/
http://essd.nowwemove.com/
http://nowwebike.nowwemove.com/
http://flashmove.nowwemove.com/resources/
http://european-fitness-day.nowwemove.com/resources/
http://essd.nowwemove.com/
http://nowwebike.nowwemove.com/resources/
Saptamana Europeana a Sportului, editie cu peste 200 de evenimente in 27 de judete
#BeActive
Comunicat de presa .
Săptămâna Europeană a Sportului – ediţia a II-a, 10-17 septembrie 2016
Eveniment sportiv co-finanţat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene
După succesul remarcabil de la prima ediţie, desfăşurată anul trecut, când au participat în cele peste 7.000 de activităţi organizate în toate ţările Uniunii Europene şi alte 5 ţări de pe continent mai bine de 5 milioane de persoane, Comisia Europeană, prin Direcţia de Sport va continua să dezvolte Săptămâna Europeană a Sportului, ediţia a II-a, din 2016, urmând să se se desfăşoare în perioada 10-17 septembrie.
De data aceasta, programarea amplei acţiuni la nivel continental aflată sub semnul practicării activităţilor fizice – sportive în comunităţi a ţinut seama şi de unele propuneri venite din partea coordonatorilor naţionali, una dintre aceste idei fiind lansată de Federaţia Română Sportul pentru Toţi, care, sprijintă şi de alte ţări, a cerut apropierea datei de desfăşurare a SES de începerea anului şcolar în mai multe ţări europene, în locul sintagmei iniţiale, „prima săptămână a lunii septembrie”.
În acest fel, scopul principal al Săptămânii Europene a Sportului, atragerea spre mişcării practicării activităţilor fizice – sportive a cât mai multor europeni, este, pe de o parte, mai uşor de atins, iar pe de altă parte, ţine seama şi de o realitate destul de răspândită în societatea modernă – „concurenţa” altor preocupări de timp liber în rândul copiilor şi tinerilor în detrimentul activităţilor sportive.
Tot ca o noutate, impusă de ceea ce s-a constatat la ediţia iniţială, SES 2016 este deschisă întregii Europe, cu o caracteristică descentralizată, în strânsă colaborare cu coordonatorii naţionali şi cu numeroşii parteneri, fiind structurată în continuare în jurul unor teme de interes: mediul educaţional, acum mai lesne de cooptat ca urmare a noilor date de desfăşurare, activităţile în aer liber, cluburile sportive şi centrele de fitness.
În ce priveşte România, ca şi anul trecut, când s-au obţinut rezultate remarcate la Bruxelles, coordonator naţional este tot Federaţia Română Sportul pentru Toţi, în strânsă şi continuă acţiune comună cu Ministerul Tineretului şi Sportului, co-finanţator al proiectului.
De altfel, ambasadorii SES pentru România sunt anul acesta Narcisa Lecuşanu, secretar de stat MTS, şi Mihai Androhovici, vicepreşedinte al FRST, cele două entităţi stabilind un program concret, ce va fi dat publicităţii pe măsură ce se va dezvolta organizarea importantului eveniment.
Comunicat de presa :
27.07.2016
Săptămâna Europeană a Sportului: Narcisa Lecuşanu şi Mihai Androhovici, ambasadorii României pentru ediţia a II-a
Vicecampioana mondială de handbal Narcisa Lecuşanu, în prezent secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, şi Mihai Androhovici, vicepreşedinte al Federaţiei Române Sportul pentru Toţi, reputat antrenor de volei, master al Universităţii Al.I. Cuza din Iaşi, coordonator regional al Move Week, sunt ambasadorii din partea României pentru ediţia a doua a Săptămânii Europene a Sportului, acţiune de amploare, la nivelul întregului continent, sub egida Comisiei europene, programată anul acesta în perioada 10-17 septembrie.
Chiar această alăturare a ambasadorilor ilustrează colaborarea dintre coordonatorul tehnic al acţiunilor din România a SES 2016, FRST, şi MTS, ţara noastră dorind să contribuie prin autodepăşire faţă de anul trecut la succesul viitoarei ediţii.
Astfel, si-au anuntat interesul de a participa 27 de judeţe, inclusiv Municipiul Bucureşti, în care se vor organiza competiţii la nivel comunitar la tenis, tir cu arcul, Mountain Bike, fitness-aerobic, volei, handbal, atletism, drumeţie, ciclism, cros, înot, fotbal şi şah, dar şi la alte activitaţi fizico – sportive la iniţiativa locală, ideea principala a SES fiind chiar descentralizarea, implicarea comunităţii.
Aşadar, în 11 judeţe (Botoşani, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Vaslui) au fost perfectate colaborări între Asociaţiile judeţene sportul pentru toţi şi Direcţiile judeţene pentru tineret şi sport, în alte 11 judeţe (Alba, Argeş, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Constanţa, Harghita, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Suceava şi Vâlcea) organizarea va fi asigurata de AJSPT, în vreme ce în Arad, Bacău, Galaţi, Gorj şi Olt vor fi implicate cu precădere DJTS.
Federaţia Română Sportul pentru Toţi scontează pe prezenţa a peste 20.000 de participanţi, pentru sprijinirea acestora anunţându-şi disponibilitatea peste 1.000 de voluntari, toţi cei prezenţi la acţiuni, competiţii, întreceri şi alte forme de activitate fizică specifice răspunzând astfel temei generale a campaniei, aceeaşi ca anul trecut #BeActive.
La nivel european, anul trecut au existat peste 7.000 de activităţi, cu peste 5 milioane de participanţi, Raportul Conferinţei cu parteneri europeni şi coordonatori naţionali, din 26 mai 2016, apreciind drept un succes această primă experienţă de o asemenea amploare.
Comunicat de presa :
SES, o acţiune pe termen lung, contribuţie la limitarea unor pierderi de 67,5 miliarde de dolari pe an
Săptămâna Europeană a Sportului a început în 2015 şi va continua şi anul acesta, cu ediţia a 2-a, programată între 10 şi 17 septembrie, plecând de la o constatare dramatică: 59 la sută dintre europeni nu practică deloc activitatea fizică şi sportul.
Astfel că se impunea o strategie pe termen lung, mai ales ca un studiu extrem de interesant şi bine documentat, realizat începând din 2012, dinaintea Jocurilor Olimpice de la Londra, de cea mai veche şi prestigioasă revistă de medicină din lume, The Lancet a constatat, fără dubiu, că inactivitatea fizică aduce pierderi de 67,5 miliarde de dolari pe an, în întreaga lume!
Această dramatică situaţie este consemnată în ultimul număr al The Lancet, publicaţie britanică săptămânală care apare încă din 1823, cei 67,5 miliarde de dolari care ne costă anual fiind echivalentul Produsului Intern Brut al unei ţări nu dintre cele mai sărace, cum ar fi Costa Rica.
Suma rezultă, scrie The Lancet (care, încă din prefaţa ultimului studiu dă şi soluţia: „pe termen lung, până în 2025, ţinta principală este integrarea activităţii fizice in viaţa de zi cu zi”), din 53,8 miliarde de dolari cheltuieli pentru sănătate şi 13,7 miliarde dolari pierderi în productivitatea muncii.
Studiul a fost efectuat în 142 de ţări, reprezentând 93 % din populaţia planetei, fiind primul care transformă în cifre costurile „pandemiei” reprezentate de sedentarism, fiind dedicat unei serii mai cuprinzătoare publicate înaintea deschiderii Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro.
În fapt, costul real ar putea fi şi mai ridicat, întrucât autorii precizează că evaluarea lor include doar 5 mari maladii asociate inactivităţii fizice: bolile coronariene, AVC (accidente vasculare cerebrale), diabetul de tip 2 (cel mai frecvent), cancerul de sân si cel de colon.
De asemenea, sedentarismul este asociat cu peste 5 milioane de decese în lume în fiecare an, notează revista, subliniind că ţăile bogate (între care şi cele ale UE) suportă în cel mai înalt grad partea esenţială a pierderilor financiare ale inactivităţii (80 la sută din costurile de sănătate şi 60,4 la sută din costurile indirecte).
Pentru ţările cu venituri mici şi mijlocii, costul se exprimă în principal prin boli şi morţi premature.
Potrivit unui alt studiu publicat de The Lancet, oamenii pot anula riscul din ce în ce mai ridicat al deceselor legate de poziţia aşezat 8 ore pe zi făcând o oră de exerciţii fizice cotidiene. Mersul rapid, cu 5,6 km/h sau practicarea ciclismului de plăcere la 16 km/h sunt cele mai bune exemple.
Totodată, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă cel puţin 150 de minute de activitate fizică pe săptămână, adică mult mai puţin, zilnic, decât cele recomandate de studiu, care analizează datele privind peste 1 milion de persoane. Or, doar aproximativ 25 % dintre persoane practică o ora sau mai mult de activitate fizicî pe zi, potrivit acestor date.
„Pentru mulţi oameni care merg la serviciu şi au slujbe de birou, nu există nici un mijloc de a scăpa de o poziţie şezând prelungită”, admite Ulf Ekelund, de la Şcoala norvegiană de ştiinţe ale sportului, coautor al acestor cercetări. O oră de activitate fizică pe zi este ideal, dar, dacă nu se poate, măcar câteva exerciâii cotidiene pot ajuta la reducerea riscului. Cum ar fi alergatul de dimineaţă, mersul la serviciu cu bicicleta sau o plimbare la prânz, sugerează el.
În faţa ‘pandemiei’ de sedendarism, reacţia „a fost mult prea lentă”, constată şi profesorul Jim Sallis, de la Universitatea din California de la San Diego, care s-a ocupat de progresele înregistrate de la Jocurile Olimpice din 2012 pentru ultimul număr al The Lancet.
Comunicat de presa 02.08.2016
Narcisa Lecuşanu si Mihai Androhovici, ambasadorii României pentru Săptămâna Europeană a Sportului
Narcisa Lecuşanu si Mihai Androhovici sunt ambasadorii României pentru Săptămâna Europeană a Sportului, ediţia a doua (10-17 septembrie), care se va desfăşura pe tot continentul european, sub egida Comisiei europene, cu finanţarea programului Erasmus+ şi, in tara noastră, în coordonarea Federaţiei Române Sportul pentru Toţi şi cu sprijinul substanţial al Ministerului Tineretului şi Sportului.
Cei doi ambasadori români, care urmează Gabrielei Szabo şi lui George Boroi, cei ce au deschis o cale în competiţia cu toţi participanţii (5 milioane in 2015!) câştigători, vicecampioana mondială de handbal Narcisa Lecuşanu şi prof. Mihai Androhovici, se vor alătura altor personalităţi, sportive şi nu numai, din toate ţările europene, fiecare participantă având 2 astfel de ambasadori.
Narcisa Lecuşanu
Motto: Spiritul de echipă, câştigat prin practicarea sportului, iţi face viaţa mai armonioasă, în mijlocul prietenilor!
Team spirit, acquired through practicing sports, leads to a more harmonious life, among friends!
Coincidenţă cu totul specială, Narcisa Lecuşanu, în prezent secretar de stat în MTS, îşi va sărbători împlinirea a 40 de ani chiar în timpul Săptămânii Europene a Sportului, fiind născută pe 14 septembrie 1976. Într-o carieră sportivă de cel mai înalt nivel absolventa cu masterat la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău a adunat titluri de campioană mondială (de junioare, în 1995, în Brazilia, unde va încuraja naţionala de handbal a României la Jocurile Olimpice, altă impresionantă potrivire) şi de vicecampioană mondială de senioare, in 2005, în Rusia, este campioană naţională în România şi Macedonia, victorii finale şi alte locuri de onoare în cupele europene şi în competiţiile altor ţări.
De altfel, Narcisa Lecuşanu poate fi o pildă de cetăţean european, vorbind curent nu mai puţin de 4 limbi, alături de cea natală: germană, sârbo-croată, daneză şi engleză.
După retragerea din activitatea competiţională s-a dedicat meseriei de antrenor şi administrator în sport, ajungând şi aici la cele mai înalte trepte: director tehnic al Federaţiei Române de Handbal şi, acum, secretar de stat pentru sport în MTS, ca să le amintim doar pe cele mai importante.
Mihai Androhovici
Motto: Investeşte în sănătate şi viaţa lungă, practicând activitatea fizică în fiecare zi!
Invest in health and a long life by practicing physical activity every day!
In fericită completare, ilustrand, tot la nivel naţional şi internaţional, cealaltă latură a sportului, cel formativ, pentru toţi, Mihai Androhovici, care are studii similare cu ale Narcisei Lecuşanu, dar la Iaşi, fiind sucevean, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, dar şi aceeaşi vârstă, 40 de ani, este, din 2010, vicepreşedinte al Federaţiei Române Sportul pentru Toţi, fiind jucător şi antrenor de volei, după care s-a ilustrat în administraţia domeniului, ca Director executiv al Direcţiei judeţene pentru Tineret şi Sport Suceava.
În anii 2013, 2014 şi 2015, Mihai Androhovici a fost coordonator de proiect pentru România, Ucraina şi Republica Moldova la Move Week, o acţiune de amploare, veritabilă inspiraţie şi, de doi ani, completare pentru Săptămâna Europeană a Sportului.
Cele două motto-uri, ca şi celelalte, din toate ţările, vor fi afişate pe un ecran uriaş la Bruxelles, în Satul SES, urmând să ruleze, cu ilustraţiile adecvate, pentru ca reprezentanţii ţărilor participante să poată fi văzuţi şi identificaţi de vizitatori.
Comunicat de presa 27.07.2016
Săptămâna Europeană a Sportului: Narcisa Lecuşanu şi Mihai Androhovici, ambasadorii României pentru ediţia a II-a
Vicecampioana mondială de handbal Narcisa Lecuşanu, în prezent secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, şi Mihai Androhovici, vicepreşedinte al Federaţiei Române Sportul pentru Toţi, reputat antrenor de volei, master al Universităţii Al.I. Cuza din Iaşi, coordonator regional al Move Week, sunt ambasadorii din partea României pentru ediţia a doua a Săptămânii Europene a Sportului, acţiune de amploare, la nivelul întregului continent, sub egida Comisiei europene, programată anul acesta în perioada 10-17 septembrie.
Chiar această alăturare a ambasadorilor ilustrează colaborarea dintre coordonatorul tehnic al acţiunilor din România a SES 2016, FRST, şi MTS, ţara noastră dorind să contribuie prin autodepăşire faţă de anul trecut la succesul viitoarei ediţii.
Astfel, si-au anuntat interesul de a participa 27 de judeţe, inclusiv Municipiul Bucureşti, în care se vor organiza competiţii la nivel comunitar la tenis, tir cu arcul, Mountain Bike, fitness-aerobic, volei, handbal, atletism, drumeţie, ciclism, cros, înot, fotbal şi şah, dar şi la alte activitaţi fizico – sportive la iniţiativa locală, ideea principala a SES fiind chiar descentralizarea, implicarea comunităţii.
Aşadar, în 11 judeţe (Botoşani, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Vaslui) au fost perfectate colaborări între Asociaţiile judeţene sportul pentru toţi şi Direcţiile judeţene pentru tineret şi sport, în alte 11 judeţe (Alba, Argeş, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Constanţa, Harghita, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Suceava şi Vâlcea) organizarea va fi asigurata de AJSPT, în vreme ce în Arad, Bacău, Galaţi, Gorj şi Olt vor fi implicate cu precădere DJTS.
Federaţia Română Sportul pentru Toţi scontează pe prezenţa a peste 20.000 de participanţi, pentru sprijinirea acestora anunţându-şi disponibilitatea peste 1.000 de voluntari, toţi cei prezenţi la acţiuni, competiţii, întreceri şi alte forme de activitate fizică specifice răspunzând astfel temei generale a campaniei, aceeaşi ca anul trecut #BeActive.
La nivel european, anul trecut au existat peste 7.000 de activităţi, cu peste 5 milioane de participanţi, Raportul Conferinţei cu parteneri europeni şi coordonatori naţionali, din 26 mai 2016, apreciind drept un succes această primă experienţă de o asemenea amploare.
Comunicat de presa 18.08.2016 :
Săptămâna Europeană a Sportului 2016, ediţia a II-a (10-17 septembrie), pe scurt
* După succesul remarcabil de la prima ediţie, desfăşurată anul trecut, când au participat în cele peste 7.000 de activităţi organizate în toate ţările Uniunii Europene şi alte 5 ţări de pe continent mai bine de 5 milioane de persoane, Comisia Europeană, prin Direcţia de Sport va continua să dezvolte Săptămâna Europeană a Sportului, ediţia a II-a, din 2016, urmând să se se desfăşoare în perioada 10-17 septembrie.
* Perioada aleasă pentru anul acesta a ţinut seama şi de o propunere a mai multor ţări, între care şi Romania, de a se apropia datele de desfăşurare ale competiţiilor (iniţial gândită drept „prima săptămână din luna septembrie”) mai aproape de deschiderea anului şcolari, în unele zone ale Europei.
* Finanţarea SES 2016 este realizată, ca şi anul trecut, prin programul european Erasmus+, pe plan continental, precum şi cu contribuţie internă, în România aceasta fiind realizată de Ministerul Tineretului şi Sportului.
* Ca şi în 2015, la ediţia iniţială, coordonator naţional pentru România este Federaţia Română Sportul pentru Toţi, care organizează în teritoriu acţiuni prin Asociaţiile sale judeţene, dar şi în colaborare cu Direcţiile judeţene pentru tineret şi sport.
* Aşa cum au toate ţările, şi România şi-a ales 2 ambasadori pentru Săptămâna Europeană a Sportului, două personalităţi ale domeniului, vicecampioana mondială Narcisa Lecuşanu, secretar de stat pentru Sport în MTS, şi Mihai Androhovici, vicepreşedinte al FRST, un specialist în organizarea, inclusiv la nivel regional, pentru Europa de Est, a acţiunilor specifice sportului pentru toţi.
* Încă de la primele întâlniri, din luna mai, de la Bruxelles, Comisia Europeană a fost informată că, ţinând seama de realizările de anul trecut, in ţara noastră au fost desemnate cele 27 de judeţe, la care se adaugă Municipiul Bucureşti.
* În comunităţile locale se vor organiza competiţii la nivel comunitar la tenis, tir cu arcul, Mountain Bike, fitness-aerobic, volei, handbal, atletism, drumeţie, ciclism, cros, înot, fotbal şi şah, dar şi la alte discipline sau sporturi de bază, la iniţiativa locală, ideea principala a SES fiind chiar descentralizarea, implicarea comunităţii.
* Aşadar, în 10 judeţe (Botoşani, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Sălaj, Satu Mare, Sibiu) au fost perfectate colaborări între Asociaţiile judeţene sportul pentru toţi şi Direcţiile judeţene pentru tineret şi sport, în alte 12 judeţe (Alba, Argeş, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Constanţa, Harghita, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Suceava şi Vâlcea, Vaslui) organizarea va fi asigurata de AJSPT, în vreme ce în Arad, Bacău, Galaţi, Gorj şi Olt vor fi implicate cu precădere DJTS.
* Federaţia Română Sportul pentru Toţi scontează pe prezenţa a peste 20.000 de participanţi, pentru sprijinirea acestora anunţându-şi disponibilitatea peste 1.000 de voluntari, toţi cei prezenţi la acţiuni, competiţii, întreceri şi alte forme de mişcare fizică specifice răspunzând astfel temei generale a campaniei, aceeaşi ca anul trecut #BeActive.
* În plan global, ideea de la care a plecat această amplă acţiune a sportului pentru toţi pe Vechiul Continent s-a constatat ca doar 49 la sută dintre locuitorii europeni participă la formă de educaţie fizică sau activitate sportivă, pierderile materiale, reprezentând în special cheltuieli pentru sănătate şi pierderea productivităţii cifrându-se la peste 60 miliarde de dolari anual.
* România are, din acest punct de vedere, o situaţie şi mai grea, un recent sondaj, dat publicităţii în luna mai de Kantar Media, relevând cifre dramatice, care duc la concluzia că sunem în stadiul de ţară subdezvoltată sportiv.
* Astfel, 31% dintre copii nu au practicat niciun sport în ultimele 12 luni. La adulți, situația este la fel de precară: 32% dintre bărbați și 46% dintre femei nu au făcut niciun fel de mișcare în ultimul an. Spre comparație, în Europa, „inactivii” nu depășeșc 20%. Această situaţie, concluzionează analiştii rezultatelor sondajului, explică şi regresul accentuat al sportului de performanţă din ţara noastră, relevat în special în ultimul timp.
* În aceste condiţii, România trebuie să profite din plin de acţiuni precum Săptămâna Europeană a Sportului, finanţată în proporţie majoritară de UE, pentru a recrea, cu răbdare şi tenacitate, obişnuinţa practicării exerciţiilor fizice şi a sportului.
Comunicat de presa:
Conferinţă de presă prilejuită de deschiderea Săptămânii Europene a Sportului, ediţia a doua
Vineri, 9 septembrie, de la ora 11,00, în Sala Nadia Comăneci din sediul Ministerului Tineretului şi Sportului se va desfăşura conferinţa de presă prilejuită de a doua ediţie a Săptămânii Europene a Sportului, acţiune complexă la nivel continental, care se va desfăşura în perioada 10-17 septembrie, în toate ţările membre ale Uniunii Europene.
La conferinţa de presă, organizată de coordonatorul SES, Federaţia Română Sportul pentru Toţi (FRST), care organizează şi această ediţie a Săptămânii, în colaborare strânsă cu MTS, sunt invitaţi cei doi ambasadori din partea României pentru acest eveniment de nivel european, Narcisa Lecuşanu, secretar de stat pentru sport la MTS, şi Mihai Androhovici, vicepreşedinte al FRST, precum şi Anca Ionescu, preşedinta Asociaţiei pentru Cultură şi Tango, care va asigura o parte din programul artistic care va urma întâlnirii cu ziariştii, program ce va cuprinde şi reprize de dans modern, dans sportiv şi o demonstraţie de karate Goju-Ryu, sub coordonarea Sensei Marian Stoican.
În ediţia din acest an, care beneficiază, ca şi la cea iniţială, din 2015, de cofinanţare din cadrul programului Erasmus+, alături de contribuţia MTS, FRST a asigurat participarea, în 27 de judeţe şi municipiul Bucureşti, a peste 20.000 de iubitori ai mişcării fizice şi sportului, în organizarea asociaţiilor şi direcţiilor judeţene, precum şi a unor iniţiatori locali, multiplele activităţi fiind posibile şi prin prezenţa a peste 1.500 de voluntari.
Comunicat de presa :
Conferinţă de presă prilejuită de deschiderea oficială a Săptămânii Europene a Sportului, ediţia a doua (10-17 septembrie 2016)
Vineri, în Sala Nadia Comăneci de la sediul Ministerului Tineretului şi Sportului s-a desfăşurat intâlnirea cu presa prin care a fost declanşată oficial acţiunea de popularizare a ediţiei a doua a Săptămânii Europene a Sportului, în cadrul căreia România, ca şi anul trecut, are o pondere semnificativă, prin organizarea a sute de manifestări specifice, conform parametrilor stabiliţi de Comisia europeană pentru sport pentru toate ţările membre ale UE.
Narcisa Lecuşanu, secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, a subliniat importanţa mişcării fizice şi a sportului, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă în care a fost lansată a II-a ediţie a Săptămânii Europene a Sportului (10-17 septembrie).
„Mişcarea fizică şi sportul pentru toţi nu se contabilizează în medalii, dar fără ea, fără răspândirea în populaţie a gustului mişcării, nu putem ajunge nici la performanţă”, a subliniat fosta vicecampioană mondială de handbal, care este, alături de Mihai Androhovici, ambasadoare a evenimentului pentru România.
La întâlnirea cu presa, organizată de Federaţia Română Sportul pentru Toţi, coordonatoare şi anul acesta a evenimentului care se desfăşoară simultan în toate ţările Uniunii Europene, Aurelia Suciu, secretar general al FRST, a precizat că la această ediţie sunt prevăzute deja 187 de acţiuni în 27 de judeţe şi municipiul Bucureşti, cu peste 20.000 de participanţi, o mână de ajutor extrem de binevenită fiind dată şi de cei peste 1.500 de voluntari.
„Sperăm ca anul acesta să avem mai multe manifestări decât anul trecut, dar şi din cele prevăzute în programele asociaţiilor şi direcţiilor judeţene, SES fiind deschisă oricărei iniţiative locale, esenţa însăşi a dorinţei noastre de a reda sportului pentru toţi locul pe care trebuie să-l ocupe, pentru ca şi performanţa să aibă de unde să se hrănească. Oricum, vom fi în progres faţă de anul trecut, acum s-au înscris şi câteva comune din judeţul Timiş, ne bazăm pe oamenii de la sate, care sunt serioşi şi mai departe de alte preocupări care acaparează atenţia multora, în special copii”, a mai spus Aurelia Suciu.
Răspunzând la întrebările numeroşilor ziarişti prezenţi în sala Nadia Comăneci de la sediul MTS, Narcisa Lecuşanu a amintit că a fost prezentă recent la lucrările Comisiei Europene de la Bruxelles, unde comisarul pentru sport Tibor Navracsics a rugat ministerele din ţările UE să sprijine această acţiune, iar Aurelia Suciu a precizat că din partea Uniunii Europene, prin programul Erasmus+, a fost alocată pentru SES-2016 suma de 60.000 de euro, iar printr-un contract cu MTS acesta a alocat 15.000 de euro. „Este puţin, pentru că avem nevoie de multe materiale promoţionale, de condiţii şi de asigurarea activităţii de acest fel în special de către stat, întrucât este nevoie de oameni sănătoşi şi, la urma-urmei, să spunem drept, buni de muncă”.
Vicepreşedintele FRST, Mihai Androhovici, şi el ambasador pentru România al amplei acţiuni continentale, a mulţumit MTS pentru cofinanţarea asigurată, reamintind că toţi colegii care lucrează în cele 27 de judeţe şi municipiul Bucureşti o fac în mod voluntar. „Să nu uităm că aici, în sălile şi pe terenurile pentru sportul pentru toţi, se află viitorii sportivi de mare performanţă”, a adăugat el.
Săptămâna Europeană a Sportului se va deschide, oficial, sâmbătă la nivel european la Kosice (Slovacia), în România în prima zi fiind programate peste 30 de acţiuni, în peste 20 de judeţe şi la Bucureşti.
După conferinţa de presă, a fost prezentat un program specific manifestărilor, demonstraţii de majorete, de dansuri clasice şi moderne, de dans sportiv, gimnastică şi karate Goju-Ryu, în coordonarea preşedintei Asociaţiei pentru cultură şi tango Anca Ionescu, respectiv a sensei Marian Stoican.
10.09.2016
Debut în forţă al ediţiei a II-a a Săptămânii Europene a Sportului, 35 de acţiuni, în peste 20 de judeţe, cu mii de participanţi
Ediţia a doua a Săptămânii Europene a Sportului debutează sâmbătă în România în forţă, cu nu mai puţin de 35 de acţiuni practic la scara întregii ţări, în peste 20 de judeţe, la care participă câteva mii de iubitori ai sportului.
La nivel european, deschiderea oficială pentru toate cele 27 de ţări ale UE cuprinse în acest proiect generos, la care anul trecut au fost prezenţi peste 5 milioane de oameni, în cadrul a peste 7.000 de manifestări sportive şi de educaţie fizică, va avea loc la Kosice, în Slovacia, iar în România, sub coordonarea, ca şi în 2015, a Federaţiei Române Sportul pentru toţi, practic se intră direct în subiect.
Astfel, la Bucureşti se desfăşoară două demonstraţii de karate Goju-Ryo şi dansuri moderne, în judeţul Alba, pe Dealul Mamut, de la Alba Iulia se dispută Mamut Bike, iar în Arad, în Sala Polivalentă încep meciurile pentru Cupa Sportul pentru Toţi la volei.
Tot astfel, ASPT Argeş a mobilizat peste 2.500 de iubitori ai mişcării şi sportului, pentru Programul Activ şi sănătos la Muncă, la Primăria şi subunitatea de pompieri din Câmpulung, la AS Top Team Pristavu, Liceul cu program sportiv, la Rucăr-Podu Dâmboviţei şi la sediul firmelor din judeţ, precum şi meciuri de volei, handbal, de şah, curse cicliste şi atletice.
Într-o enumerare succintă, acţiuni au loc, sâmbătă, de asemenea, în Botoşani, Constanţa, cu 3 acţiuni centrale, în capitala judeţului, Dâmboviţa, Dolj, la Craiova, în principal pentru aceasta primă zi a SES, Galaţi, Gorj, Harghita, Iaşi, Ilfov, la Chiajna, în organizarea Fundaţiei Pro Chiajna, „Săptămâna” fiind o invitaţie în special la iniţiativa locală, Maramureş, cu nu mai puţin de 6 manifestări numai în prima zi, Mehedinţi, Olt, Satu Mare, Sibiu, Suceava şi Vâlcea.
Saptamana Europeana a Sportului Arges :
http://www.argesexpres.ro/index.php/actualitate/11011-nicoleta-andrei-promoveaza-curtea-de-arges
https://www.facebook.com/pg/Asociatia-Judeteana-Sportul-Pentru-Toti-ArgesAJSPT-Arges-162623010442827/photos/?tab=album&album_id=1155117211193397
https://www.facebook.com/pg/Asociatia-Judeteana-Sportul-Pentru-Toti-ArgesAJSPT-Arges-162623010442827/photos/?tab=album&album_id=1156745411030577
Saptamana Europeana a Sportului Galati :
Saptamana Europeana a Sportului Sibiu :
https://www.facebook.com/djstsibiu/photos/?tab=album&album_id=1858648524364563
Saptamana Europeana a Sportului Vaslui :
Saptamana Europeana a Sportului Piatra Neamt:
Saptamana Europeana a Sportului Dr.Tr.Severin :
Saptamana Europeana a Sportului Valcea :
Saptamana Europeana a Sportului Suceava :
Saptamana Europeana a Sportului Botosani:
Saptamana Europeana a Sportului Ilfov :
Saptamana Europeana a Sportului Iasi :
https://www.facebook.com/ajspt.iasi/photos/?tab=album&album_id=1771286916481456
https://www.facebook.com/ajspt.iasi/photos/?tab=album&album_id=1771631566446991
https://www.facebook.com/ajspt.iasi/photos/?tab=album&album_id=1771598576450290
https://www.facebook.com/ajspt.iasi/photos/?tab=album&album_id=1771636089779872
https://www.facebook.com/ajspt.iasi/photos/?tab=album&album_id=1771643369779144
https://www.facebook.com/gynetta.vanvu/media_set?set=a.1817123405165729.1073741837.100006042611007&type=3
https://www.facebook.com/ajspt.iasi/photos/?tab=album&album_id=1772583633018451
Saptamana Europeana a Sportlui Alba :
Saptamana Europeana a Sportului Satu Mare
Saptamana Europeana a Sportului Sibiu :
https://www.facebook.com/djstsibiu/photos/?tab=album&album_id=1859621710933911
https://www.facebook.com/djstsibiu/photos/?tab=album&album_id=1858648524364563
https://www.facebook.com/djstsibiu/photos/?tab=album&album_id=1858641214365294
Saptamana Europeana a Sportului Gheorghieni :
Saptamana Europeana a Sportului Constanta :
ziare
http://www.replicaonline.ro/regal-de-sporturi-nautice-pe-plaja-la-techirghiol-289318/
http://dordeduca.ro/evenimente/festivalul_national_al_sporturilor_nautice_si_pe_plaja/10926
http://radiovacanta.ro/2016/09/06/techirghiol-festivalul-national-al-sporturilor-nautice/
http://ct100.ro/trei-zile-de-sporturi-nautice-si-pe-plaja-la-techirghiol/
http://www.telegrafonline.ro/eveniment-sportiv-inedit-la-techirghiol
https://www.evz.ro/festivalul-national-al-sporturilor-nautice-pe-litoral.html
TV:
https://www.facebook.com/Digi24Constanta/videos/vb.1144702175600122/1167005373369802/?type=2&theater
http://www.tvlitoral.ro/aquathlon-pe-lacul-de-la-techighiol/
https://www.facebook.com/Digi24Constanta/videos/vb.1144702175600122/1167005373369802/?type=2&theater
Saptamana Europeana a Sportului Arad :
http://www.aradreporter.ro/turneu-international-de-volei-in-cadrul-saptamanii-europene-a-sportului/
http://www.actualitati-arad.ro/turneu-international-de-volei-la-arad/
Saptamana Europeana a Sportului Harghita :
Saptamana Europeana a Sportului Ploiesti :
http://infoploiesticity.blogspot.ro/2016/09/exclusiv-ziua-fitnessului-european-avut.html
Saptamana Europeana a Sportului Dambovita :
Comunicat de presa : 17.09.2016
Semne îmbucurătoare: participare sensibil mai bună în ediţia a doua a Săptămânii Europene a Sportului
Sâmbătă este programată ultima zi, oficial, a ediţiei a doua a Săptămânii Europene a Sportului, dar emulaţia creată în cele 27 de judeţe şi municipiul Bucureşti, unde s-au înregistrat participări mai bune decât anul trecut, la ediţia inaugurală, s-ar putea prelungi pentru întregul week-end, astfel că cifra pe care şi-a propus-o Federaţia Română Sportul pentru Toţi, coordonatoarea naţională a manifestărilor, de 20.000 de noi iubitori ai mişcării şi activităţii sportive va fi depăşită substanţial.
Unul dintre motive, scontat de altfel, prin propunerile făcute inclusiv de ţara noastră la bilanţul pentru SES-2015, a fost faptul că primele zile ale competiţiei continentale au coincis cu debutul anului şcolar, astfel că, de pildă, numai în judeţul Vaslui au fost prezenţi la concursuri de baschet, tenis de masă şi fotbal, între altele, peste 3.000 de copii şi adolescenţi, inclusiv din localităţi neincluse iniţial în programul organizatorilor.
Ideea conducerii FRST de încurajare a sportului la sate a dat roade, iar alt lucru îmbucurător a fost acela că mulţi copii vasluieni cu scutiri, majoritatea justificate, de la orele de educaţie fizică, au ţinut să participe la activităţi fizice.
În judeţul Iaşi, sute de persoane au participat la jocuri dinamice pentru pre-şcolari si şcolari, box, scrimă, ştafete. Deasemenea au avut loc activităţi fizice in aer liber pentru ameliorarea calităţii vieţii pentru persoanele de vârsta a III a si acţiuni destinate copiilor cu deficienţe de auz si de vedere.
În Argeş, o zi aparte în această săptămână dedicată sportului în Europa a fost 14 septembrie, când s-a înregistrat o prezenţă foarte mare, de 3000 participanţi, la acţiuni dedicate cupelor la fotbal, handbal, baschet, volei, alergări pe teren variat, sănătosul cros, care a dus, de-a lungul anilor, la descoperirea unor mari campioni. S-au disputat, de asemenea, concursuri de şah, sanie pe role etc.
De un real succes s-a bucurat, la Rm. Vâlcea, Cupa SES la fotbal, prin implicarea directă, ca practicanţi, a primarului şi viceprimarului, emulaţia creată ducând la un număr de peste 1.000 de iubitori ai jocului cu balonul rotund înscrişi în turnee.
Vineri, în Harghita, la Miercurea Ciuc, „s-a decretat” Ziua mersului pe jos, circa 1.300 de persoane luând parte, de-a lungul a mai multor kilometri, la această cea mai simplă formă de mişcare.
În fine, în această scurtă trecere în revistă a câtorva imagini din SES-2016 o probă de colaborare internaţională: în judeţul Hunedoara, la Şcoala Primară Martinesti s-a încheiat SES cu prezenţa unui profesor de educaţie fizică şi sport din Bulgaria, care prin diferite elemente de gimnastică şi coordonare a dezvoltat spiritul de echipa al copiilor.
Tot la Martinesti, de-a lungul săptămânii, sub genericul „sportul ca joacă”, au avut loc activităţi sportive pentru persoane cu deficienţe, s-a discutat şi despre Jocurile Paralimpice care se desfăşoara în aceste zile la Rio de Janeiro.
Acţiuni semnificative au avut loc şi in judeţele Suceava, Alba, Sibiu, Harghita (Gheorgheni), Neamţ.
Până la o centralizare a tuturor acţiunilor şi iniţiativelor din Săptămâna Europeană a Sportului ediţia a II-a, în care vor fi relevate, în special, cifrele şi ideile cele mai valoroase, iată încă un element deosebit de important, care dă siguranţa creării unei obişnuinţe: datorită SES s-au format legături care vor continua şi după încheierea acestui eveniment.